Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemcsak cukorbetegeknek

2012.12.04

 5.rész


 A  hagyma külön fejezetet érdemel, most ezzel kezdem.
Hagyma
A napi egy nyers hagyma fogyasztása megdöbbentő eredményekre vezetett.

Minden 1%-nyi koleszterinszint-csökkenés 2%-kal csökkenti a szívroham kockázatát!

A kilónként 39 Ft-os vöröshagyma (10 kg-os zsákban ennyi az ára) bebizonyította, hogy a természet megint jobbat alkot, mint a vegyipar.

Koleszterin ügyben a hagymák közül a vöröshagyma bizonyult a leghatékonyabbnak, de csak nyersen okozott javulást. Sajnos a hőkezelés hatására a hagyma értékes illóolaja megsemmisül.
A kísérlet kapcsán arra is felfigyeltek, hogy minél csípősebb a hagyma, annál hatásosabb.

100 g hagyma 85-90%-a víz, fehérjetartalma 4-5%, gazdag ásványi anyagokban, kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és bór tartalma jelentős.
A hagyma hígítja  a vért, csökkenti a vérrögképződést (ezt sütve, főzve is képes), elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az emésztést is segíti!

Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a városi embernek egyenesen kötelező, bár erre a lilafajta a megfelelőbb.

Még több hasznos információ
 

Egyszerű szénhidrátok és cukrok szerepe az emésztésünkben 

Cukrok (fehér, barna, nád, kukorica cukor, szirupok, mézek, glukóz, laktóz, fruktóz. Ide tartoznak az édességek, üdítőitalok, sütemények, jégkrémek, csokoládék.
 

 

A mikroorganizmusok éltetője, kedvenc tápláléka a cukor minden formában, hirtelen emelik meg a vércukorszintet és a szervezetet elkezdik „bontani” belülről.

 

 

A szervezetnek szüksége van cukorra, de természetes úton, zöldségekből, és néhány gyümölcsből is fedezni tudjuk a napi szükségletünket.
Az egyszerű szénhidrátok is valójában cukrok, a szervezetben erjedni és bomlani kezdenek.
Egyszerű szénhidrát a búzaliszt és az ebből készített kenyerek, péksütemények, tészták, a fehér rizs, a kukorica és a burgonya.
Olajos magvak, fogyasztása
 

  Miért javaslom beáztatni a magokat?

  

Azért, mert a bennük található enzimek csak áztatással képesek aktiválódni, a fehérjék részlegesen kioldódnak és emészthetővé és táplálóvá válnak a szervezet számára.
A kismagokra is vonatkozik, lenmag, szezámmag, fenyőmag könnyebb megrágni és emészteni őket.
Az áztatás menete: általában 2-3 edényt használok, a mandulát és a mókusmogyorót, teszem az egyik porcelán edénykébe, a másikba szezámmagot, jól lepje el a víz.(desztillált vízzel öntöm le) a harmadikba pedig lenmagot. (forró vízzel öntöm le)
A mandulát lefedve hűtőbe téve egész éjjel áztatom, napközbeni fogyasztás függvényében a vizet lecserélem róla. Míg a szezámmagot és a lenmagot lefedve szobahőmérsékleten tartom. Az áztatott magok 2 napig állnak el, illetve azon belül javasolt fogyasztásuk.
 

 A mandulában és szezámmagban található fehérje kalória értéke 19%

 

Magas víztartalmú zöldségek korlátozás nélkül fogyaszthatók
Articsóka
Burgonya * Kukorica * korlátozott mennyiségben fogyasztandó
Cékla,Vöröshagyma,póréhagyma,Fejes káposzta,Kelkáposzta,Kínai kel
Spárga,Saláta, fejes, madár, cikória, római, tépő, kötöző, endívia
Paradicsom,Karfiol,Brokkoli,Petrezselyem,Lestyán,Pasztinák,Rebarbara
Uborka,Cukkini,Patiszon,Tök (minden tök)
 
Napi 185 g szénhidrát bevitele javasolt cukorbetegségben élőknek.
Reggeli 35 g,Tízórai 20g, Ebéd 60 g, Uzsonna 20 g,Vacsora 50 g
A nőknél 1400 kcal, a férfiaknál 1800 kcal a napi energia szükséglet.
Íme néhány étel ami,
 

Nagyon gyorsan emeli a vércukorszintet
Burgonyapüré, főtt burgonya, méz, gabonapehely, kukorica pehely, rizspehely,

Gyorsan emeli a vércukorszintet

Fehér kenyérfélék (kifli, zsemle), abonett, ostya, kekszek, édes műzli, tejberizs, fehérliszt kalács, szőlő

 Lassabban emelik a vércukorszintet

Barna kenyér, natúr (cukormentes) ivólé, tej, joghurt, kefír, graham, durum v.teljes kiőrlésű lisztből készült tészták (spagetti, makaróni)

 

Nagyon lassan emeli a vércukorszintet

Lencse, szója, dió, mogyoró, korpás műzli, főzelékek (kivéve: burgonya, sütőtök, s.répa), paprika, paradicsom.

 

Gyümölcsök fogyasztása:
 

Alma, citrom-különösen ajánlott

Ananász, zöldbanán, birsalma, cseresznye, eper, görögdinnye, grapefruit, kiwi, körte, málna, meggy, narancs, mandarin, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva-mértékkel ajánlott


Szőlő, aszalt gyümölcsök, kompótok-minimális mennyiségben, vagy sehogyan sem, inkább kerülendő

Zöldségek fogyasztása:


Articsóka, kelbimbó, cékla, cukkini, csicsóka, endívia, fejes retek, fekete retek,  karalábé, karfiol, kapor, fejes káposzta, vörös káposzta, kekláposzta, kínai kel, mangold, metélőhagyma, padlizsán, paradicsom, paraj, patiszon, petrezselyem zöldje, petrezselyemgyökér, póréhagyma, rebarbara, retek, sárgarépa, sóska, spárga, tök, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldpaprika

Csírák  Mungóbab csíra, zsázsacsíra, lucernacsíra, retekcsíra, mustármagcsíra

 –különösen ajánlott

 

Bab, borsó, brokkoli, burgonya, csicseriborsó, fokhagyma, kukorica (főzni való) - mértékkel ajánlott

Lencse, sütőtök, szójabab, torma, zöldborsó - kis mértékben ajánlott, vagy kerülendő


Gabonafélék és belőlük készült élelmiszerek:


Abonett, barna kenyér, búzacsíra, rozsos kenyér, grahamkenyér, graham liszt, hajdina, köles, korpás zsemle, korpovit, lenmagos kenyér, barna rizs, zabkorpa, zabpehely-különösen ajánlott


Burgonyakeményítő, búzadara, fehér kenyér, félbarna kenyér, réteslap, száraztészta (2/4 tojásos), zab, zsemle, zsemlemorzsa- mértékkel ajánlott
Briós (cukros), babapiskóta, fonott kalács, HT keksz, kétszersült –kerülendő,kismértékben ajánlott

 
Halak:


Busa, csuka, harcsa, fogas, tonhal, halkonzervek természetes lében-különösen ajánlott
Heck, kagyló, makréla, ponty, tonhal-mértékkel ajánlott
Olajos halkonzervek-kerülendők, kis mértékben ajánlottak

 

Húsok:

Csirkehús, -  különösen ajánlott
 

 Borjúhús, csirkemáj, fácánhús, sovány marhahús, pulykahús, sertéshús -mérsékelten ajánlott


Bárány, kacsa, liba, nyúl, pacal, sertésmáj -kerülendő vagy kismértékben ajánlott

Felvágottak:
Baromfi párizsi, baromfi virsli, csirkesonka, gépsonka, májkrém, mortadella, pulykafelvágott, sonkaszalámi, tavaszi felvágott, téliszalámi, zala - mérsékelen ajánlott

Tejtermékek: 
0,1-1,5% tej-különösen ajánlott


Diétás gyümölcsjoghurt, sovány sajtok, sovány joghurt, köményes sajt, mackó sajt, óvári sajt, 2,8 % tej, zsírszegény túró, 12% tejföl, tolnai sajt–mérsékelten ajánlott


Bakony camambert, boci tubosos, trappista, habtejszín, joghurt, kefír, parmezán, karaván, édesített tejek, kávétejszín, sűrített tej, 20%-os tejföl, túró rudi - kismértékben ajánlott vagy kerülendő

 

Tojás: inkább a tojásfehérje -különösen javasolt, a sárgája-mérsékelten ajánlott

Napi 1 lágytojás ajánlott

 

Zsíradékok: 
Dió olaj, lenmagolaj, olívaolaj,Delma light, rama créme bonjour - különösen ajánlott


Delma margarin, étolaj, flóra, héra, party vajkrém, rama, liga, libazsír,francia vaj, -mérsékelten ajánlott

 
Olajos magok:
Gesztenye, kesudió,paradió -különösen ajánlott
Dió, földimogyoró, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, pisztácia,
szezámmag, tökmag -mérsékelten ajánlott,
Sós mogyoró-
nem ajánlott


Remélem sikerült sok okossággal és érdekességgel segítenem nektek  a kezdődő és további életmód-változtatásaitokban 

További jó egészséget, kitartást és derűs szép napokat kívánok! Szeretettel: Szabadfalvi Éva
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép





Archívum

Naptár
<< Szeptember >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30