Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almahéj tea

2015.02.13

Élő ételek 1.rész

Az alma

Az első „élő” étellel való gyógyulás lehetőségét Dr. Rigó János Daganatos betegek étrendje című könyvében olvastam évekkel ezelőtt. Az ismeretanyag elsajátítása után, tudatosan kezdtem foglalkozni az Élő táplálékokkal. Nem okozott különösebb gondot, hiszen jómagam is táplálkozási tanácsadóként segítem az emberek gyógyulását, elsősorban daganatos betegek körében tevékenykedem.

Ahhoz, hogy hiteles legyek, saját tapasztalataimat adtam át betegtársaimnak, kibővítve az egyéni sajátosságokkal, melyekre étkezéseim közben találtam rá. Az élőtáplálékok sajátos íz világa megfogott, sőt csodálattal és tisztelettel adózok gyógyhatásúknak. A zöldségeknek édes ízük van, de picit sósak is. Egyik fő kedvencem a kínai kel „ropogtatása” lett nassolás helyett, mely élvezet napjainkban is tart. A brokkoli nyersen édes és nagyon finom, sőt nem hazudok, ha azt mondom, kívánatos. Egyszóval hamar függővé váltam! A nyers koszt fogyasztása kezdetben 60:40,míg napjainkban 80:20 arányra változott. Nem vagy csak nagyon ritkán tartok külön fogyókúrás napokat, inkább mindennap odafigyelek az étkezésemre.

Az alma mindent tudó gyümölcseink egyike

Hajnalban és reggel kizárólag gyümölccsel kezdem a napot. Az első éhgyomri ételem az alma (golden vagy jonagold) 1-2 db-ot fogyasztok el belőle, szép lassan élvezettel. Valóban örömmel és vágyakozással fogadom a napi első táplálékomat, melyet hamarosan követ a reggeli alma vagy répa lé. Természetesen a szezonális gyümölcsök élveznek előnyt és megpróbálok mindennap változatosan étkezni. Reggelire még ropogósra párolt karfiolt, brokkolit vagy vegyes zöldség köretet is szoktam fogyasztani, melynek a tápértéke és energiája délig is eltart. Biztosan most sokan megrökönyödnek rendhagyó étkezési szokásomon, de higgyék el, működik a rendszer. Kenyér nélkül is lehet élni és jóllakni is. A lényeg a reggelin van, mindig együnk bőségesen igényeinknek megfelelő tápanyagokban gazdag élelmiszereket. A nap, energiával való indítása fontos és meghatározó feladatunknak kell lennie. Nagyon kevés odafigyeléssel, tudatos életvitellel és döntésekkel tehetjük a legtöbbet egészségünkért mindennapjaink során.

Mit tud még az alma?

Szerintem legalább olyan fontos és kivételes gyógynövényünk, mint a kamilla. Igen GYÓGYNÖVÉNYNEK tartom, sőt csodát is tesz rendszeres fogyasztás mellett szervezetünkkel. Gyermekkoromban az almába 100-as vasszegeket szúrtak és vérszegénységre adták. Azt hiszem ettem belőle én is,de túl vas ízű volt, így nem vált a kedvencemmé ez a fajta, fogyasztási forma. Az első pépes étel is reszelt almából készült. Sorolhatnám még a mindenki által közismert recepteket, mi mindenre jó az alma (hasmenés és székrekedés, cukorbetegség, koleszterinszint csökkentő a bélben fejti ki hatását,agy, máj, vese működését segíti a foszfor és jelentős vitamintartalma.) Aki sok almát eszik, nemcsak az orvost tartja távol a szervezetétől, hanem a köszvény is elkerüli hallhattuk a régi népi mondások szerint. Számos diétás módszert alkalmaznak világszerte, mindenki egyéni döntése szerint választhat a számára leginkább megfelelő módszer mellett. Nekem az esti lefekvés előtti alma evés hosszú és mély álmot, biztosit, sőt hajnalban ébredek, szintén elfogyasztok egy almát és alszom, mint a bunda. Ez nálam már bevált több éves szokás. A legszebb almás éveimet Agárdon éltem meg. Kiváló éghajlatú gyümölcstermesztésre született hely. Zamatos és finom almákat ismerhettem meg. A földieper is nagyon szerette ezt a napsütötte tájat. Immunrendszerem akkori évekig tartó stabilitását és magas energia szintem megtartását is a sok nap érlelte gyümölcsnek köszönhetem. Raktáraimat nyáron friss sárga színű energiával teli zöldséget és gyümölcsöt napi rendszerességgel fogyasztásával igyekszem feltölteni, míg télen a sárgarépa, sütőtök, aszalt sárgabarack képezik a béta karotin szükségletemet. Előfordul, hogy egzotikus gyümölcsöket is megkóstolok pl. mangó, papaya és Datolya szilva, de az áruk és a szezonális jellegük miatt inkább csak ismerkedek velük.

Emlékeimben kutatva terhességem alatt is többször tartottam alma napot orvosom tanácsára, az első toxémiás tüneteim jelentkezésekor. Almanapot a mai napig is tartok a böjttel azonos értékű tisztítókúrának tartom.

Milyen nálam az alma-napi böjt? Csupán 1 napig tart 1 kg alma és 1 liter alma-lé elfogyasztásával jár. Megérzésre, szükség szerint alkalmazom. Ha komolyabb tisztításra van szüksége a szervezetemnek, akkor zöldtea ivókúrát tartok, de ezt is kizárólag csak hetente 1 alkalommal végzem. Az én szervezetemnek ez elég és számomra is könnyebben betartható.

PEKTIN (vízben oldódó rost) rengeteg van az almában

 Miért jó? Mert meggátolja a rákos sejtek elszaporodását a belekben, segít az emésztésben, oldja a zsírokat (triglicerid) ezáltal csökkenti a koleszterin szintet. Tisztítja a vért a májat és a vesét is. Sőt, ha kicsit nyugtalanok, szorongósak vagyunk, egy alma elfogyasztása azonnali eredményt hoz. A véráramba bekerülve az agyba glükózt juttat ez által az enyhe depresszióval is felveszi a harcot.

Végül néhány családi tradicionálisan bevált receptemet ajánlom elolvasásra, kipróbálásra.

Torokgyulladásra, hörgőgyulladásra kiváló népgyógyászati szer: 1dl langyos vizbe 1 tk. Almaecetet és fél mk. Akácmézet összekeverünk, és óránként gargalizáljunk. Felnőtteknek ajánlatos gargalizálás után a maradék almaecetes folyadékot meginni, így a torok mélyebb részeiben is kifejti baktériumölő hatását az a csoda házi szer, amit még a dédnagyanyámtól tanultam és alkalmaztam családomban is.

Az almát mindig héjával együtt javaslom fogyasztani! Azonban sajnos a túlnemesített ellenálló fajtáknak olyan vastag a héja, hogy az idősek körében rághatatlanná vált. Ezért javaslom a környezetemben élőknek, hogy a meghámozott alma héjából almahéj teát készítsenek hideg áztatással, csipkebogyóval vagy áfonyával, de bármely aszalt vagy szárított gyümölccsel kitűnő italt készíthetünk magunknak. Gazdagíthatjuk italunkat, fahéjjal, zöldteával, vaníliával egyéni ízlésünk és igényünk szerint. Ne felejtsük, minden növénynek haszna van, csak akkor dobjuk ki a feleslegessé vált héjakat, magokat, szárakat, ha minden hasznosítható alkotórészét alaposan kihasználtuk. No és persze akkor is, ha nincs több ötletünk vagy már bevált receptünk.

Amit őseink ránk hagytak és kipróbáltak jól bevált házi szereinkké váltak. Adjuk hozzá a saját tapasztalatainkkal kibővített tudásunkat, hogy a jövő nemzedéke se felejtse el, hogy a népgyógyászat nekünk és értünk szól, igazi csodákkal lep meg bennünket mindennapjaink során.

Mondják el Önök is véleményeiket, tapasztalataikat!

További jó egészséget kívánok! Üdvözlettel:Szabadfalvi Éva

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Utolsó kép




Archívum

Naptár
<< Április >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30