Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A köszvény természetes gyógymódja

2012.04.01

 A köszvény természetes gyógymódja

 

 

 

 

Nagyon fájdalmas betegség, hazánkban ugyan nem számít népbetegségnek, mégis foglalkoznunk kell vele, mert igen sok olvasónk küszködik ezzel a betegéggel vagy annak gyanújával. Nagyon sok kérdés érkezett, megpróbálom a teljesség igénye nélkül megválaszolni a betegség kialakulásával kapcsolatos általam ismert szakanyagot.

 

 A köszvény okát nem ismerjük, de szoros kapcsolatban van a reumával és más anyagcsere-megbetegedésekkel. Szerepe lehet még az öröklött hajlamnak is . A kövérség, cukorbaj, köszvény, érelmeszesedés nagyon gyakran együttesen fordulnak elő.

Ki ne ismerne idősebb néniket, bácsikat, akik csak botra támaszkodva tudnak járni, vagy nehezen mozgatják kezük nyikorgó ízületeit, ujjait, melyek állandóan bizseregnek, és a meleg kesztyűk használata ellenére is mindig fáznak?

A köszvényes beteg véredényei gyorsabban meszesednek el.

 

Mi az oka a maradandó duzzanatnak?

 

 

 

 Roham alatt az ízületek körül lecsapódó húgysavas sók nem szívódnak fel, kemény dudorok keletkeznek, melyek az ízületi porcra felrakódva, a tokszalagokban másodlagos gyulladást okoznak.

 A köszvényes beteg vérében sokkal több húgysav (fehérje-anyagcsere bomlás terméke) kering, amely a veséken át a vizelet útján ürül ki. Ha a vese nem képes a fölös húgysavat kiválasztani, az visszamarad a szervezetben és ellepi a szöveteket, lerakódik az ízületekbe, porcokba, csontokba, bőr alatti szövetbe.

 

 Milyen tényezők játszanak szerepet a köszvény kialakulásában?

 

A túlzott húsfogyasztás, bőséges táplálkozás, ülő életmód, és nem utolsó sorban az alkohol mértéktelen fogyasztása (sör, nehéz borok, pálinkák) valamint az elégtelen mozgás és izgalmak is elősegíthetik a köszvény kifejlődését. Éppen ezért oda kell figyelnünk az előjelekre a roham kitörése előtt.

 

 Milyen is lehet az a „roham”?

 

 

 

 A tünetek egyénenként eltérőek: levertség, fáradtság, álmatlanság, szorongó érzés, szívdobogás, izzadás, kevés és sűrű vizelet. A köszvényes roham mindig hirtelen jelentkezik, általában éjszaka a beteg felébred álmából és láb öregujjának középízületében nagy, fúró és égető fájdalmat érez. A bőr az ízület felett pirosodni kezd, és ez már a gyulladás tünete. A beteg úgy érzi, mintha présbe tették volna a lábát, néha láza is van. Szinte elviselhetetlennek tűnő fájdalmak sora reggelre elcsitul, de a fájdalmas duzzanat bizony megmarad.

A beteg néha hetekre, hónapokra, látszatra rendben van, tünetmentes hamar elfelejtkezik fájdalmairól, és tovább folytatja megrögzött helytelen étkezési és italozási szokásait, amelyekkel újabb rohamokat idéz elő.

 

A helytelen táplálkozás miatt túl sok húgysav kerül a szervezetbe ez a leggyakoribb ok, ami a köszvény kiváltója lehet.

 

Tehát, ha helyesen választjuk meg élelmiszereinket, megakadályozhatjuk a vérben és a szövetekben felhalmozódott húgysavképződését. Étrendünk kiválasztása során   kerüljük a magas purin tartalmú ételeket (máj, vese, agyvelő és húsok).

 

Tudom, hogy sokan egyelőre rémisztőnek tartják a húsételekről való teljes lemondást, de a gyógyulás szempontjából hamarosan változtatni kell életmódokon.

A köszvény legyűrésére a legjobban bevált diéta a gyümölcs/lé kúra, ami akár hetekig is eltarthat, de roppant eredményes. A tojás purin mentes, ugyancsak a tej és legtöbb tejtermék és a növényi élelmiszerek.

Kivétel persze itt is akad pl. tilos a bab, a borsó és a lencse fogyasztása. Kenyér és lisztneműek ehetők, kivétel az élesztővel készült termékek, mert az élesztőnek magas a purin tartalma.

Rohamokat válthat ki az alkohol, a kakaó, a kávé és a fekete tea, éppen ezért ezeket az élvezeti szereket örökre száműznünk kell az életünkből és étrendünkből.

Különösen hangsúlyozni kell, ha a megszorításokat évekig betartjuk panaszmentes minőségi életet, élhetünk.

A diétán kívül nagy gondot kell fordítanunk a testápolásra, mozgásra, székletrendezésre is. Ebben segítségünkre lehetnek a különböző gyógynövények és gyógyteák. ( kakukkfűtea, medveszőlőlevél tea, zellerfőzet, spárgafőzet)

További jó egészséget    kívánok!