Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A stressz

2011.04.01

 

A STRESSZ
 
A mai teljesítményalapú társadalomban ahol az egyik mozgató rugó a megfelelés kényszer, a pörgős, dinamikus életvitel mellett, szinte biztosan jelentkezik a stressz.
 
A munkahelyeken a dolgozókkal szemben támasztott egyre magasabb elvárások, a társadalmi rétegek létbizonytalansága, az egyéb problémák felhalmozódása okozója lehet ennek a túlfeszített állapotnak.
 
Az egészséges szervezet is megbetegszik az állandó túlterheléstől.A gyakori fejfájás, a magas vérnyomás, keringési rendellenességek, emésztési problémák kiváltó oka lehet az egészségtelen életmód és a stressz.
 
Nem lehet büntetlenül éveken keresztül folyamatosan csúcsteljesítményt nyújtani. Az álmatlanul eltöltött éjszakák, a nap-nap után egyre halmozódó feszültség, aláássa egészségünket. Meg kell tanulnunk együtt élni ezekkel a felfokozott életkörülményekkel.
 
Ha magunk előtt görgetjük megoldatlan gondjaink halmazát, sohasem keveredünk ki a probléma labirintusból. Döntéseket kell hozni, nem várni holnapig, nem halogatni, hanem gondos mérlegelés után, meg fog születni az elhatározás, amely már csak a megvalósításra vár.
 
Egy másik gyakori stressz tényező a helytelen időbeosztás. Pontosan meg kell határozni saját lehetőségeinket és terhelhetőségünket, és ezeknek, az adatoknak a birtokában tudunk összeállítani egy korrekt napirendet.
 
Az összeállításnál figyelni kell arra, hogy a napirend kivitelezhető legyen,így nem lesz csúszás. Arra is ügyeljünk, hogy napi kihívásaink közepette megőrizzük az életörömre való képességünket.
 
Amikor még van időnk egy pillanatra megállni, és észrevesszük a parkban nyíló, illatozó rózsákat, esetleg pár percig hallgatjuk a madarak csicsergését, akkor még van remény.
 
Próbáljuk megőrizni jókedvünket, humorunkat, legyen
egy mosolygós arcunk is, ne csak gondterhelt, komoly arc nézzen ránk vissza a tükörből.
 
A stressz kezelés legjobb módja a lazítás. Ez egyénenként változó, ki milyen tevékenységet gyakorolva tud kikapcsolódni. Egy nagyon fontos követelmény van a pihenéssel kapcsolatban, sem, a sport sem az egyéb
elfoglaltságok ne legyenek teljesítmény szinthez kötve, mert akkor ez nem kikapcsolódás lesz, hanem újabb megoldásra váró feladat.
 
Szenteljenek több figyelmet magukra! 
 
                                                                                            
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.