Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendhagyó séta a Parlament árnyékában

 Az Életért klub rendhagyó sétája 2012. április 17.

Különleges épületek a Parlament árnyékában

Találkozás a Margithíd Pesti hídfőjénél a 2 villamos végállomásánál 14 órakor


Elindulás kellemes lassú ütemű sétával a Balassi Bálint utcában, bal kéz felől láthatjuk a Dénes Galériát, két éve sikeres bemutatkozása volt a Zsidó Múzeumban is, ahol talán még páran emlékeztek rá, előadást is tartott nekünk.

Elérkeztünk a Balaton utcához jobbra nézve a „Fehérház” magasodik a Duna parton eltakarva a kilátást a Margithíd és a Margitsziget felé. Az ÁVH épületéből 50-es években innen irányították a társadalmat megfélemlítő akciókat.

A Balaton utcában haladva a Honvédelmi Minisztériumot látjuk.

A Falk Miksa árnyas utcáján haladunk tovább. Az utca mindkét oldalán régiségboltok találhatóak, benézve a kirakatba egy pillanatra a régmúlt idők tekintenek vissza ránk.

Az utca végén már látszik a volt Igazságügyi Palota,később a helyét Nemzeti Galéria 1975 évi kiköltözéséig foglalta el . Jelenleg Néprajzi Múzeum kiállításait tekinthetjük meg az épületben.

Az épületet Hauszmann Alajos tervei alapján 1893-1896 között Havel Lipót cseh származású építőmester kivitelezésében készítették el. Az épület neoreneszánsz külső, barokk belső formákkal jeleskedik. Az épület anno Igazságügyi Palotaként működött az épület attika tetején ma is látható hármas fogaton az Igazság Istennőjének szobra áll, jobbjában a fáklyával, baljában a pálmaággal. Két oldalt pedig a Törvényt adó és a Törvényt látó szobor áll. A timpanonban pedig középen az ötalakos Bírósági tárgyalás , a sarokban pedig a Törvényhozás és a Törvénytanítás fekvő férfi allegóriái láthatók.

A főkapun és az előtéren át egy ünnepélyes hangulatú, hatalmas előcsarnokba jutunk, amelyből kétoldalt lépcsők vezetnek az emeletre. A mennyezet allegorikus freskója Justitia diadalát ábrázolja, mely Lotz Károly alkotása.

 A Kossuth tér másik oldalán, a Duna parton helyezkedik el az Ország háza méltán lett Európa 2. legszebb gótikus stílusú épülete. Steindl Imre „Alkotmány” pályázata nyerte el az első helyet.

 

Az eredeti terv szerint az Országháza a millenniumi ünnepekre készült volna el, de túllépték a költségvetés határait és az időkeretet, így csak 1904-re készült el kívül belül.

Az építkezés 1885-ben kezdődött és 19 év alatt épült fel 37 183 943 koronából.

Az építkezés során tizenhét éven keresztül átlagosan ezer ember dolgozott, 176 000 köbméternyi földet mozgattak meg; 40 millió téglát, félmillió díszkövet, 40 kg  aranyat használtak fel. Maga az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas, alapterülete 17 745 négyzetméter, térfogata 473 000 köbméter. Központi eleme a kupola, amelynek két oldalán emelkedik a képviselőház (ma az  országgyűlés) és a volt főrendiház (ma Kongresszusi terem) ülésterme. Az épületnek 27 kapuja van, belül 29 lépcsőház és 13 személy- és teherlift szolgálja a közlekedést és szállítást. Az épületben valamivel több mint 200 irodahelyiség található. A Duna felőli oldal a főhomlokzat, de a hivatalos főbejárat a Kossuth térről nyílik. Kívül és belül összesen 242 szobor (90 külső és 152 belső) van a falakon, jeles freskók és festmények is díszítik az Országházat. A díszítéseknél felhasznált 22-23 karátos arany összmennyisége hozzávetőlegesen 40 kilogrammot tesz.

Forrás: Csorba László-Sisa József-Szalay Zoltán: Az Országház

Kanyarodjunk vissza a Balassi Bálint utcába a villamos megállóban a régi Szófia étterem helyén most bank működik a kis tér oldalában pedig ott áll a híres Biarritz –ház. Az elnevezése pedig a 30’-as években itt működő Biarritz kávéházról ragadt rá, de hívták Amerikai diplomata háznak, Alumíniumipari tröszt-háznak is. Az Egyesült Államok katonai missziója és a budapesti nagykövetség is ebben a házban működött a háború után.     A "Biarritzban"lakott a Duna átúszásáról is híres Shirilla György is és nem utólsó sorban vendéglátónk Berkesi Gyula a mai Biarritz kávéház és étterem tulajdonosa is, aki 1995-ben felébresztette a vendéglátást.

  

Rendhagyó sétánk utolsó állomása a kávéház és étterem meglátogatása, kívül és belül egyaránt.

 


  

Vendéglátónk organikus ételei közül is választhatunk igényünk szerint, de a hagyományaink szerint, mi is készültünk egy kis különlegességgel az ízek világából. Tudom, hogy szeretitek a meglepetéseket, legyen hát az ételünk is az.

 

Természetesen van lehetőség CSAK teázásra, vagy CSAK kávézásra és CSAK sütemény, fogyasztására is.

Ne feledjétek minőségi élet idősebb korban is,ezért életekre szóló élményekben utazunk, kívánunk nektek szép és kellemes napot, és ami a legfontosabb élvezzük egymás társaságát.

Szeretettel várunk MINDENKIT! Gündert Z. Anikó és Szabadfalvi Éva

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.