Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli vitaminforrások

2016.02.16

Éltetőforrásaink

A csírák

Ősidők óta nagy tisztelet övezi az „életerőt” hordozó magot, a CSÍRÁT, amely az új élet kezdetét jelképezi. A mai Magyarország területére a gabonacsíráztatás a bronzkor elején a gabonatermeléssel egy időben jutott el. A XVIII. században a hajózás legtragikusabb betegségei közé tartozott a skorbut, amit a híres Cook kapitány csíráztatott árpából készített itallal gyógyított.

A csírák fogyasztása egyszerű út az egészséges táplálkozáshoz. Minden csíra „egészségbombaként” segíti a szervezetet. Részt vesz a salaktalanításban, a legyengült szervezet roborálásában, az immunrendszer helyreállításában és a vitalitás fokozásában. A csíra hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaz, amik komplett katalizátorok, ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésünkkor egy adott mennyiségű enzimmel már rendelkezünk, aminek ki kellene tartania életünk végéig, de a helytelen életmód, a rossz táplálkozás és a betegségek óriási mennyiséget fogyasztanak el szervezetünkből. Így szükségessé válik az enzimek pótlása, a legegyszerűbb bevitel a csírákban található természetes módon. Nyers ételt enni abban a formában, ahogy a természetben található egész évben.

 Csíráztatni lehet gabonaféléket, hüvelyeseket, olajos magvakat és zöldségféléket. A nedvesség és hő hatására előbújó, magas rosttartalmú csírákban koncentráltan és könnyen emésztető formában találhatóak meg a létfontosságú fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok, valamint enzimek és antioxidánsok. A csírák kiváló forrásai az A; B-komplex ( B17 vitamin pusztítja a rákos sejteket), C-,D-,E-,K-,U vitaminok és ásványi anyagoknak: pl.: kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium és szilícium. Többszörösen telítetlen zsírsavak is megtalálhatóak bennük, (linolsav, linolénsav) ezeket, a zsírsavakat nevezzük esszenciális zsírsavaknak. Hiányuk bőrgyulladást, bőrkiütést okoz.

 

A csírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon, antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Nagyon fontos, hogy kizárólag vegyszermentes magokat csíráztassunk.

 

A csíráztatás reneszánszát kezdi élni az emeletes műanyag csíráztató edény, ahol egyszerre több csíranövény is nevelhető. A csíráztatás menete: Megmossuk a magvakat, beletesszük egy zárt aljú tálkába. Engedjünk rájuk minimum annyi vizet, hogy az ellepje őket. Addig maradnak a vízben, míg megduzzadnak. (kb.12h)A megduzzadt szemeket az egyik lyukacsos tálba rakjuk, és folyóvíz alatt leöblítjük. Ezután helyezzük a vízzel teli zártaljú edénybe.


Ha másfajta magot is csíráztatni kívánunk, akkor azt ugyanilyen módszerrel helyezzük a fölé lévő tálkába, majd rakjunk rá egy edényt, ahogy a fotón is látható. Fontos a csíráztató tál elhelyezése is. Sötét helyen a csírák világosak lesznek és B2-vitaminban gazdagok. Világosban a csírák zöldek lesznek és C-vitaminban gazdagok. Ideális csíráztatási hőmérséklet: Gabonafélék:17-21 °C Rizs, babfélék, napraforgó, 20-22 °C Csíráztatás időtartama: 3-6 napig tart.

 

További jó egészséget kívánok! Szabadfalvi Éva életmód és táplálkozási tanácsadó

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

effective shelf life of cialis

(erzkJZ, 2023.11.10 22:35)

FARXIGA treatment led to a statistically significant mean reduction in body weight from baseline at Week 52 LOCF compared with a mean increase in body weight in the glipizide group <a href=https://acialis.mom>buy cialis 5mg daily use</a>

free cialis prescription

(chearty, 2022.12.12 11:51)

<a href=http://bestcialis20mg.com/>best place to buy cialis online</a> Unable to hide her surprise, Ruby wipes away a tear

bph tadalafil generic

(keleaph, 2022.10.22 23:37)

4 on Hu95Av2 array of the breast cancer related tyrosine kinase PTK6 Brk in MaCa 3366 TAM compared with MaCa 3366 was not confirmed by Taqman PCR data not shown <a href=https://bestcialis20mg.com/>cialis prescription</a>