Galagonya a csoda
Galagonya –„Izzik a galagonya” igazi csodaszer
A galagonyát az ókorban még nem nagyon használták gyógyításra, de középkori gyógynövénykönyvekben már szerepel, s IV. Henrik francia király rendszeresen fogyasztotta szörpként. Elsősorban szíverősítő hatása ismert, de sokan nyugtató, erősítő hatást is tulajdonítanak e vadon termő növénynek, szinte minden része hasznosítható, a levele, a virága és a gyümölcs is.
Az első világháborúban a galagonya magját megszárították, megpirították, megőrölték és kávét főztek belőle és ezt adták a katonáknak reggeli kávé helyett.
A galagonya közvetlen nyers fogyasztásra csak dércsípés után alkalmas!
Gyógyhatása: A galagonya hatóanyagait a növény virágos hajtásvégeiből, illetve piros bogyó terméséből vonják ki.
Teája ajánlott minden 40 év felett azoknak, akik dohányoznak, rendszertelenül táplálkoznak, stresszes életet élnek.
Növeli a szív koszorúereinek véráramlását, fokozza az összehúzódások erejét.
Ideges eredetű szívpanaszok, egyes ritmuszavarok, valamint a keringési funkciók általános javítására alkalmas.
Fokozza a szívizom anyagcseréjét, valamint jelentős antioxidáns hatása is van.
Felhasználható a szívizom-degenerációval, koszorúér elmeszesedéssel járó ún. öreg szív,kezelésére is.
Hatása lassan alakul ki, így hosszantartó alkalmazása ajánlott.
Receptjeim:
Galagonya tea
Elkészítés és alkalmazás: napi adagja 3-5 gramm, forrázatot készítsünk belőle.
Langyosan, naponta 2-3 csészényi fogyasztható. Reggel lefőzöm galagonya teát és termoszban tartva tárolom, így mindig tudom langyosan inni. Szeretem a savanykás ízét,mert kiváló szomjoltó, de ízesítve is kellemes italt nyerhetünk belőle.
A gyógyhatás eléréséhez legalább 6 hétig szükséges iszogatni. Csökkenti a koleszterin szintet is.
Galagonya mint zsírmegkötő ! Főzéskor, dobjunk a levesbe, pörköltbe 2-3 szem galagonyát. Az ételek ízét nem befolyásolja, sőt megköti a káros zsírokat, így egészségesebb ételeket tehetünk asztalunkra.
Galagonya befőtt és ivólé-hidegen
Hozzávalók: 1 kg dércsípte galagonya bogyó,20 dkg nádcukor, vagy akácméz, tartósítószer
Elkészítése: A jól megtisztított és megmosott bogyókat egy tálba tesszük, megszórjuk nádcukorral és 1 mk. kanál tartósítószerrel. Jól megkeverjük, és lefedve állni hagyjuk.2-3 napig hagyjuk macerálódni és mindennap legalább 1x átkeverjük. Végül szűrőkanállal kiszedjük a bogyókat és üvegekbe rakjuk és lezárjuk. A levet pedig üvegekbe töltjük, és jól ledugaszoljuk. Két hét múlva fogyaszthatjuk.
Nagyon finom, vízzel hígítható italt fogyaszthatunk nap, mint nap. Kiváló fejfájás csillapítószerként is bevált házi szer.