Immun kisokos
D-vitamin: |
||||||||||||||||||||
Szükséges a sejtek és szövetek regenerációjához |
||||||||||||||||||||
és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség |
||||||||||||||||||||
megőrzéséhez. A szervezetbe UV sugárzás és zsírban |
||||||||||||||||||||
oldódó D3 vitamin formájában juttatjuk be. |
||||||||||||||||||||
Cink: |
||||||||||||||||||||
Vércukorszint szabályozásában van a legnagyobb |
||||||||||||||||||||
szerepe. Ellenőrzi és szabályozza az anyagcsere |
||||||||||||||||||||
folyamatokat is. Cink forrásai: a kagyló,a húsok, |
||||||||||||||||||||
a máj,a tojás és a hüvelyesek. Hiánya esetén csökken |
||||||||||||||||||||
a szervezet ellenálló képessége. |
||||||||||||||||||||
Szelén: |
||||||||||||||||||||
Az E, az A és a C vitaminnal együtt a legfontosabb |
||||||||||||||||||||
antioxidánsunk. A szelén lassítja a szövetek öregedését, |
||||||||||||||||||||
fontos hasnyálmirigy működéséhez és a test szövetek |
||||||||||||||||||||
rugalmasságához. Csökkenti a haj korpásódását. A |
||||||||||||||||||||
menopauza időszakában enyhíti a hőhullámokat és a |
||||||||||||||||||||
rossz közérzetet. A férfiaknak is szükségük van |
||||||||||||||||||||
szelénre, mert a spermával tetemes mennyiség ürül ki |
||||||||||||||||||||
a szervezetből. A szelén forrásai:a rák,a kagyló,a halak, |
||||||||||||||||||||
állati belsőségek, szárnyasok húsa. Növényi források |
||||||||||||||||||||
a ciprus félék,a hagyma,a paradicsom,a sörélesztő,a |
||||||||||||||||||||
brokkoli,a lencse,a búzacsíra,a búzakorpa és a |
||||||||||||||||||||
teljes kiőrlésű gabonafélék. Ajánlott napi mennyiség |
||||||||||||||||||||
férfiaknak 20mikrogramm, nőknek 55mikrogram. |
||||||||||||||||||||
Immunrendszer: |
|
|
||||||||||||||||||
|
|
A szervezet védekező rendszere. |
|
|||||||||||||||||
|
|
Két részből áll, velünk született |
|
|||||||||||||||||
|
|
és a szerzett immunitásból. |
|
|||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
Fehérje: |
|
|
|
|
|
||||||||||||||
|
|
Az élőszervezetekben nagy |
|
|
||||||||||||||||
|
|
mennyiségben található, nagy méretű |
|
|||||||||||||||||
|
|
molekulákból felépülő anyagok. |
|
|
||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
Enzim: |
|
|
|
|
|
||||||||||||||
|
|
A szervezetben lejátszódó folyamatok |
|
|||||||||||||||||
|
|
reakcióképességét növelő anyag, |
|
|||||||||||||||||
|
|
biokatalizátor. Mint, minden katalizátor a |
|
|||||||||||||||||
|
|
folyamatok lejátszódását segíti elő. |
|
|
||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
C-vitamin: |
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||
|
|
Vízben oldódó vitamin. Oxigénre, fényre, hőre érzékeny. |
|
|||||||||||||||||
|
|
Az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Elősegíti a |
|
|||||||||||||||||
|
|
szervezetben a vas felszívódását. Segít megelőzni a |
|
|||||||||||||||||
|
|
különböző vírus és baktérium fertőzéseket és fokozza |
|
|||||||||||||||||
|
|
az immunrendszer működését. |
|
|
|
|||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
Antioxidáns: |
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||
|
|
A sejtek anyagcseréje során szervezetünkben |
|
|
||||||||||||||||
|
|
szabadgyökök jönnek létre. Az egészséges megfelelő |
|
|
||||||||||||||||
|
|
és elegendő antioxidánst termel ahhoz, hogy közömbösítse a |
|
|||||||||||||||||
|
|
szervezetben keletkező illetve a környezetből bekerülő |
|
|
||||||||||||||||
|
|
szabadgyökök pusztító hatását. A sejtek antioxidáns termelő |
|
|||||||||||||||||
|
|
képessége függ az életkortól és a bevitt tápláléktól is. |
|
|
||||||||||||||||
|
E vitamin: |
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||
|
|
Zsíroldékony vitamin, más néven tokoferol. |
|
|
||||||||||||||||
|
|
Elsősorban antioxidáns hatásának van |
|
|
||||||||||||||||
|
|
jelentősége. Stabilizálja a sejtmembránt, |
|
|
||||||||||||||||
|
|
késlelteti a bőr öregedését, ráncosodását, |
|
|
||||||||||||||||
|
|
gondoskodik a salakanyagok eltakarításáról. Ezáltal |
|
|||||||||||||||||
|
|
megvéd az öregkori pigment foltok kialakulásától. |
|
|||||||||||||||||
|
|
Lassítja az öregedési folyamatokat. Gyulladás gátló. |
|
|||||||||||||||||
|
|
Segíti az immunrendszert, véralvadásgátló. Értágító |
|
|||||||||||||||||
|
|
hatása révén védi a tüdőt a környezetszennyezés |
|
|||||||||||||||||
|
|
káros hatásaitól. Javítja a fizikai kondicíót, csökkenti a |
|
|||||||||||||||||
|
|
fáradtságot és fokozza a sexuális potenciát. |
|
|||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
Nátrium: |
|
|
|
|
|
||||||||||||||
|
|
A nátrium, sózással kerül ételünkbe. |
|
|||||||||||||||||
|
|
Túladagolása az arra érzékenyeknél, |
|
|||||||||||||||||
|
|
vérnyomás emelkedést idéz elő. |
|
|
||||||||||||||||
|
|
Legfontosabb feladata a káliummal együtt |
|
|||||||||||||||||
|
|
az ingerület átvitel. Szerepet játszik még |
|
|||||||||||||||||
|
|
az izom működésében, a sejtek energia |
|
|||||||||||||||||
|
|
ellátásában és a szervezet sav-bázis |
|
|||||||||||||||||
|
|
egyensúlyának fenntartásában. |
|
|
||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
Magnézium: |
|
|
|
|
|
||||||||||||||
|
|
Az idegrendszer védőhatású ásványi anyaga. |
|
|||||||||||||||||
|
|
A csontrendszer fontos alkotó eleme, továbbá |
|
|||||||||||||||||
|
|
az enzimek energiatermelő része. |
|
|
||||||||||||||||
|
|
Közreműködik a sav-bázis egyensúly |
|
|
||||||||||||||||
|
|
fenntartásában, az ideg és izom működésében. |
|
|||||||||||||||||
|
|
Védőanyag a szív és keringési rendszer számára is. |
|
|||||||||||||||||
|
|
Hiányában fokozott fáradékonyság, idegrendszeri |
|
|||||||||||||||||
|
|
problémák és anyagcsere zavarok léphetnek fel. |
|
|||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
Kalcium: |
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||
|
|
Az emberi szervezetben, legnagyobb mennyiségben |
|
|||||||||||||||||
|
|
található anyag a csontokban 99% - ban van |
|
|||||||||||||||||
|
|
kalcium - foszfát formájában. |
|
|
|
|||||||||||||||
|
|
Legbőségesebb kalciumforrásunk a tej és |
|
|
||||||||||||||||
|
|
tejtermékekben van, de a növényi források sem |
|
|||||||||||||||||
|
|
elhanyagolhatóak. A zab , a dió , a mogyoró és a mák |
|
|||||||||||||||||
|
|
rengeteg kalciumot tartalmaz. A kalcium bevitel az |
|
|||||||||||||||||
|
|
életkortól és a szervezet aktuális állapotától függően |
|
|||||||||||||||||
|
|
ajánlott napi 600 - 1500mg. |
|
|
|
|||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||